ANP15 dec '11 17:48

Beurzen komen klap niet te boven

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen slaagden er donderdag niet in om de flinke verliezen van woensdag te compenseren. Dankzij beleggers die na de recente koersdalingen op zoek gingen naar koopjes werd er toch nog een winstje uitgeperst. Voor een krachtig herstel is het echter noodzakelijk dat de politiek voortgang boekt in de bestrijding van de crisis.

De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 294,62 punten na een verlies van 2,1 procent op woensdag. De MidKap-index won 1,6 procent tot 438,54 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,6 en 1 procent vooruit.

De handel stond ook onder invloed van een aantal macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Een daling van het aantal wekelijkse Amerikaanse uitkeringsaanvragen, tot het laagste niveau in 3,5 jaar, werd positief ontvangen. Ook gaf de groei van de bedrijvigheid in de industrie in de staat New York steun aan de handel. De bedrijvigheid bereikte het hoogste niveau sinds mei.

Industrie VS

Een negatieve mededeling was de eerste daling van de industriële productie in de VS in 7 maanden.

In Europa liet de activiteit in de dienstensector en de industrie in de eurozone in december opnieuw een krimp zien. Volgens economen geeft dit aan dat een recessie in de eurozone in het vierde kwartaal onvermijdelijk is.

PostNL en ING

PostNL en ING herstelden, in tegenstelling tot de bredere markt wel. PostNL verloor woensdag 8,2 procent, maar ging donderdag 7,9 procent vooruit. Analisten vinden de mogelijke afschaffing van postbezorging op maandag positief voor het postbedrijf.

ING ging woensdag 4,3 procent onderuit vanwege het gebrek aan steun voor de economie van de Federal Reserve. Donderdag steeg de bank en verzekeraar 3,7 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM klom 2,4 procent. Volgens de Franse krant La Tribune wil de luchtvaartcombinatie 2000 banen schrappen in 2012. De banenreductie is onderdeel van een besparingsprogramma met een waarde van 800 miljoen euro over 3 jaar.

In de MidKap steeg automatiseerder Logica 1,8 procent. Woensdag verloor het aandeel ruim 17 procent nadat het bedrijf zijn verwachtingen verlaagde.

Valuta

De euro was 1,3009 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag voor het eerst sinds 11 maanden onder de 1,30 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 94,25 dollar per vat en Brentolie werd juist 0,5 procent duurder. Woensdag zakten de olieprijzen met ongeveer 4 procent door de zorgen over een wereldwijde economische afkoeling.

Gerelateerde artikelen