ANP5 dec '11 15:56Aangepast op 5 dec '11 16:58

Beurzen rekenen op crisisplannen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten maandag de opwaartse trend voort te zetten. Beleggers rekenen erop dat de Europese politieke leiders deze week met een oplossing komen voor de schuldencrisis in de eurozone. Italië gaf daarbij alvast het goede voorbeeld met de aankondiging van een fors besparingsprogramma.

De AEX-index in Amsterdam stond met nog een uur handel te gaan 1,8 procent hoger op 306,16 punten. De MidKap-index steeg eveneens 1,8 procent tot 467,98 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 0,7 en 1,4 procent.

In Milaan klom de hoofdgraadmeter 3 procent. Beleggers reageerden positief op het besparings- en hervormingsplan van 30 miljard euro van de Italiaanse premier Mario Monti. Het forse besparingsplan zorgde ook voor rust op de obligatiemarkten, waar de rente op Italiaanse staatspapier afnam.

OESO

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voerden maandag verder overleg over de crisismaatregelen. De beide regeringsleiders lieten na afloop tijdens een persbijeenkomst weten dat ze woensdag een zeer compleet akkoord zullen voorleggen aan Europees president Herman Van Rompuy. Frankrijk en Duitsland willen onder meer een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) riep de Europese Centrale Bank (ECB) maandag nogmaals op alle instrumenten in te zetten die het ter beschikking heeft om de schuldencrisis in te dammen. Volgens de OESO moet de ECB onder andere massaler staatsobligaties van bepaalde EU-landen opkopen.

Commerzbank

In Frankfurt verloor SAP 2,1 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware kondigde aan het Amerikaanse SuccessFactors over te nemen voor 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Commerzbank zakte 3,6 procent. De Duitse bank gaat voor 600 miljoen euro aan kapitaalinstrumenten terugkopen om de kapitaalpositie te versterken. Zondag werd echter gemeld dat Commerzbank mogelijk genationaliseerd kan worden als de bank voor de zomer niet voldoende kapitaal weet aan te trekken.

ING

In de AEX ging bank en verzekeraar ING aan kop met een winst van ruim 5,3 procent. In de MidKap was bouwer BAM de grootste stijger met een winst van 9,7 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal volgde met een plus van 9,2 procent.

Swedish Automobile klom ruim 22 procent. Het moederbedrijf van Saab praat met de Chinese automaker Youngman en een Chinese bank over een aandelenbelang in het bedrijf.

De euro was 1,3475 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 102,13 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder en noteerde 110,94 dollar.

Gerelateerde artikelen