ANP2 mei '11 08:42Aangepast op 2 mei '11 10:57

'TNT Post ligt op schema'

ANP
ANP

HOOFDDORP (AFN) - De resultaten van TNT Post liggen ruim op schema om aan de doelstellingen voor 2011 te voldoen. Dat zei financieel directeur Bernard Bot van TNT maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het post- en expressbedrijf.

TNT Post zag het postvolume in Nederland met 8,6 procent dalen, waardoor de opbrengsten op de thuismarkt met ruim 6 procent afnamen. Het onderliggende cash bedrijfsresultaaat nam met een derde af tot 76 miljoen euro.

,,Maar dat is vooral boekhoudkundig, de pensioenlasten lopen listig door de resultaten heen'', aldus Bot. ,,Gezien de verwachting van een cash resultaat van 130 tot 150 miljoen euro in heel 2011 liggen we goed op schema en zaten we in het eerste kwartaal zelfs aan de bovenkant van de guidance.''

Teleurgesteld

Analisten en beleggers reageerden teleurgesteld op de ontwikkelingen bij Post. Om 10.45 uur stond het aandeel TNT 3,7 procent lager op 16,04 euro.

Ook het bedrijfsresultaat van Express viel met bijna een derde terug, maar daar was begin april al voor gewaarschuwd. TNT Express had in de eerste drie maanden van 2011 onverwacht grote problemen met de integratie van diverse Braziliaanse bedrijven in één organisatie.

De goodwill

TNT schreef in het eerste kwartaal 120 miljoen euro af op de goodwill en het klantenbestand van de Braziliaanse activiteiten. Dat bedrag komt ,,grosso modo'' overeen met de helft van de oorspronkelijke waarde, aldus Bot.

TNT Express kondigde verder aan voortaan jaarlijks 40 tot 50 miljoen euro te willen besparen. Dat gebeurt volgens de financiële topman door te snijden in ondersteunende functies, bijvoorbeeld op het gebied van finance, human resources, marketing en ICT. ,,Daarbij kijken we zowel op het hoofdkantoor als in de regio's'', aldus Bot.

De hoge olieprijs

De hoge olieprijs speelt TNT ook parten, vooral bij Express. Het bedrijf probeert de hogere brandstofkosten door te berekenen aan klanten, maar heeft daarbij te maken met een vertraging van twee maanden. Daarbij zorgen de hogere prijzen ervoor dat meer klanten het luchtvervoer verruilen voor het goedkopere vervoer over de weg. Bot denkt echter met nieuwe maatregelen vooral in Europa nog altijd nieuwe klanten te kunnnen vinden voor Express.

De olieprijs is nu nog geen groot probleem, stelde de financieel directeur. ,,Maar als de prijs structureel naar een nog hoger niveau stijgt, moeten we goed naar onze producten gaan kijken.''

TNT presenteerde maandag naar verwachting voor het laatst de resultaten van zowel Post als Express. Eind mei moeten beide bedrijven zijn gesplitst in twee aparte beursgenoteerde ondernemingen. De voorbereidingen voor die splitsing zijn afgerond. In de komende week worden analisten bijgepraat over de strategie van de nieuwe bedrijven. Op 25 mei stemmen de aansdeelhouders over de plannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen