ANP15 aug '11 12:01

Herstel Europese beurzen zet door

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zetten maandag het herstel, dat eind vorige week werd ingezet, voort. De stemming in Europa werd gesteund door een positieve handelssessie in Azië, waar dankzij meevallende Japanse economische cijfers stevige winsten werden geboekt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort voor het middaguur 0,9 procent hoger op 294,50 punten. De MidKap-index klom 1,4 procent tot 491,75 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de beurzen tussen 0,4 en 1 procent hoger. De Europese graadmeters lieten daarmee voor de derde handelsdag op rij winsten zien.

Volgens handelaren blijven de Europese aandelenmarkten wel nerveus in afwachting van het crisisoverleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, aanstaande dinsdag. Ook zal de discussie over de euro-obligaties nauwlettend worden gevolgd.

Euro-obligaties

In Duitsland laaide afgelopen weekeinde de discussie over euro-obligaties op. Zondag meldde Welt am Sonntag dat de Duitse regering bereid zou zijn in te stemmen met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet dit weekeinde echter weten tegen euro-obligaties te zijn.

Ook de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler sluit de uitgifte van euro-obligaties uit. Dat zei Rösler, lid van de liberale regeringspartij FDP, in een interview met de krant Die Welt maandag.

Michael Page

In Londen moest wervings- en selectiebureau Michael Page ruim 12 procent inleveren na tegenvallende halfjaarcijfers. De detacheerder waarschuwde tevens voor een dalende omzet in de bancaire sector in de tweede helft van het jaar, vanwege vacaturestops bij verschillende grootbanken.

In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de grootste stijger met een plus van 5,8 procent. Chemieconcern DSM en roestvrijstaalproducent Aperam volgden met winsten van 4,1 en 3,7 procent. Chipmachinemaker ASML was met een min van 2,7 procent de grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Aalberts Industries

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries was met een winst van ruim 6 procent de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. Biotechnologiebedrijf Pharming klom 5,8 procent. Het bedrijf kondigde aan een bestaande licentieovereenkomst met het Zweedse Orphan Biovitrum te hebben uitgebreid en een additionele order voor Rhuconest te hebben ontvangen.

Op de lokale markt verloor detacheerder DPA Group 6,7 procent na tegenvallende halfjaarcijfers en door zorgen over de financiële situatie van het bedrijf.

De euro noteerde op 1,4315 dollar tegen 1,4240 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De koers van de Zwitserse frank daalde maandag naar het laagste niveau in 2 weken. De daling volgt op speculaties dat de Zwitserse centrale bank een koersdoelstelling zou formuleren, die lager ligt dan het niveau waarop de frank zich de laatste weken bevond.

Gerelateerde artikelen