ANP19 aug '11 15:06Aangepast op 19 aug '11 16:03

De Jager: Finland heeft nog helemaal niks

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) is er tussen Finland en Griekenland geen sprake van een overeenkomst over een onderpand in ruil voor steun. ,,Finland heeft nog helemaal geen deal met Griekenland, Finland heeft op dit moment nog helemaal niets'', aldus de bewindsman vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

De Jager herhaalde nog eens dat een eventuele deal tussen Finland en Griekenland toestemming nodig heeft van Nederland en andere eurolanden. Mocht Finland toch een deal kunnen sluiten, dan kan ook Nederland zo'n regeling bedingen. Bij de eurotop in juli heeft Nederland, en enkele andere landen, wat dat betreft ,,gelijke rechten'' geclaimd, zei De Jager.

Nederland wist van meet af aan dat Finland onderpand zou proberen te bedingen bij Griekenland, maar niet op welke manier dat vorm zou krijgen. Maar premier Mark Rutte sprak vrijdag van een ,,onwenselijk constructie''. Griekenland zou naar verluidt hiervoor contant geld inzetten. Dit is volgens Rutte ,,broekzak, vestzak'' en is in het nadeel van Nederlandse belastingbetalers.

Unanimiteit

Nederland en andere eurolanden gingen in juli akkoord met de eis van Finland dat het land een onderpand zou kunnen bedingen. Zonder unanimiteit was er geen reddingsplan geweest. ,,En dan was Griekenland omgevallen'', stelde Rutte.

De Jager zei ,,in algemene zin'' de zorg te delen dat de situatie met Finland schade kan toebrengen aan het Europese reddingsplan. Finland zei eerder alleen te willen participeren als het onderpand geregeld is. ,,We gaan kijken hoe we dat met z'n allen in september gaan besluiten. Maar op deze manier kan het in elk geval niet en zo zal het ook niet gaan'', aldus de bewindsman.

Gerelateerde artikelen