ANP18 aug '11 15:32Aangepast op 18 aug '11 16:52

Kamer eist debat over telecomfrequenties

DEN HAAG (AFN) - D66 heeft mede namens PvdA, PVV en SP gevraagd om een extra debat over een aanstaande veiling van telecomfrequenties. De partijen willen meer ruimte voor nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie, die nu in handen is van KPN, Vodafone en T-Mobile.

Dat zei D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven donderdag. De Tweede Kamer heeft een meerderheid doordat de PVV,gedoogpartner van het kabinet, het verzoek steunt. Het debat met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zal volgende maand plaatsvinden.

Verhoeven zegt dat de Tweede Kamer hiermee reageert op een recente tariefverhoging van mobiel internet door de drie telecombedrijven. De ondernemingen zeggen dat de prijzen omhoog moeten omdat ze steeds meer data op het mobiele netwerk moeten verwerken.

Chatprogramma's

Maar volgens critici verhogen de telecombedrijven de prijzen van internet op het mobieltje, omdat mensen steeds vaker met elkaar communiceren via chatprogramma's. Hierdoor bellen en sms'en ze minder, waardoor de bedrijven hieraan minder verdienen.

Het bijna gelijktijdig opschroeven van de prijzen viel onlangs verkeerd bij sommige Tweede Kamerleden. Zo zei Martijn van Dam (PvdA) te vrezen voor ,,stilzwijgende coördinatie'' waarbij marktpartijen elkaars gedrag volgen zelfs zonder hierover afspraken te hebben gemaakt. ,,Het lijkt wel een drieling'', merkte Jhim van Bemmel (PVV) toen op.

Meer ruimte

Nieuwkomers moeten volgens de kritische partijen meer ruimte krijgen op de zogenoemde 800 MHz-band dan voorstellen hierover van minister Verhagen. De veiling vindt volgend jaar plaats. Meer concurrentie drukt de prijzen en dat is goed voor de consument, zo is de redenering.

Via steun van de PVV dwong een meerderheid in de Tweede Kamer eerder af dat telecombedrijven geen extra geld mogen vragen voor het gebruik van chatdiensten op het mobieltje. Ook mogen ze dergelijke programma's niet blokkeren. Volgens sommigen is dit de reden dat telecombedrijven gedwongen waren mobiel internet in brede zin duurder te maken.

Gerelateerde artikelen