ANP25 mei '11 11:59

Europese beurzen poetsen verlies bijna weg

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beursgraadmeters wisten gedurende de ochtendhandel de verliezen van eerder op de dag weg te poetsen. De winsten waren ook aan het begin van de middaghandel echter erg broos. Koopjesjagers, die met name geïnteresseerd waren in financiële aandelen, gaven de graadmeters een duwtje.

De AEX, de hoofdindex met meest verhandelde fondsen, noteerde aan de start van de middag 0,1 procent hoger op 343,57 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, noteerde vlak op 624,99 punten. In Parijs en Frankfurt stonden de indices 0,1 procent lager. De beurs in Londen noteerde vlak.

Beleggers bleken in Europa met name gecharmeerd van aandelen van financiële fondsen. Die zijn de afgelopen dagen flink minder waard geworden en beleggers menen hier een koopkansje te hebben. Zo noteerden onder meer Commerzbank,Barclays, HSBC en BNP Paribas van 0,4 tot 1,6 procent in de plus. In Amsterdam stond ING 0,4 hoger, Aegon zakte wat weg.

Nieuwsaanleiding

De opwaartse beweging van de graadmeters kwam zonder grote nieuwsaanleiding. ,,Het lijkt er een beetje op alsof beleggers dachten: het is wel even genoeg met die daling'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS AssetManagement. ,,Het is een sentimentsdraai.''

Zorgen over de schuldenproblematiek van Griekenland en mogelijk ook andere landen blijven als een zwaard van Damoclesboven de graadmeters hangen. Bovendien maken beleggers zich zorgen, nu uit allerlei gegevens is gebleken dat het herstel van de Amerikaanse economie trager verloopt.

Ahold

De grootste stijger in de AEX was supermarktconcern Ahold (1,4 procent). Dit kwam na berichten dat Amerikaanse supermarkten hogere prijzen kunnen vragen. De Amerikaanse markt is goed voor iets meer dan de helft van de omzetvanAhold.

Een andere stijger onder de hoofdfondsen was luchtvaartcombinatie Air France-KLM na berichtgeving dat het effect van de vulkaanuitbarsting op IJsland voor het vliegverkeer aan het verminderen is. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Unilever

Dalers waren onder meer Fugro (min 1 procent) en Unilever (min 0,4 procent). Fugro was dinsdag een van de grote stijgers. Bovendien was er een afwaardering van zakenbank Kepler Capital. Ondanks een boete zou Unilever toch de prijzen van een aantal van zijn producten in China hebben verhoogd, aldus een Chinese krant. Unilever zelf wilde niet reageren op het bericht.

Olie werd woensdag nauwelijks goedkoper. Een vat ruwe olie werd verhandeld voor 99,38 dollar, een daling van 0,2 procent. Brentolie was met 112,64 dollar per vat een fractie duurder als aan het begin van de dag.

De euro noteerde 1,4060 dollar tegenover 1,4105 dollar aan het einde van de Europese handelsdag dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen