ANP7 dec '11 02:26

Japan wil rampenfonds inzetten in walvisjacht

EPA
EPA

TOKIO (ANP) - De Japanse overheid wil geld uit het rampenfonds voor slachtoffers van de tsunami gebruiken om de walvisjacht te stimuleren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Visserij in Tokio woensdag bevestigd. ,,De overheid steunt de wederopbouw van een dorp van walvisvaarders en het omliggende gebied'', verklaarde de zegsman.

Volgens de woordvoerder eten veel mensen in het getroffen gebied walvisvlees. Zij ,,wachten tot Japan de commerciële walvisvaart hervat''. Het is niet bekend hoeveel geld Japan voor de wederopbouw van het 'walvisdorp' vrijmaakt. Onbevestigde berichten spreken van 2,3 miljard yen (22 miljoen euro).

18 Japanse milieu- en consumentenorganisaties protesteren tegen deze maatregel in een brief aan premier Yoshihiko Noda. ,,We eisen dat de overheid geen belastinggeld meer verspilt aan de walvisvaart, maar het uitgeeft aan projecten waaraan mensen, gemeenschappen en regio's, die getroffen zijn door de ramp van 11 maart, echt iets hebben'', stelden zij.

Japan is een van de weinige landen die nog op walvissen jagen. Vorig jachtseizoen haalden de walvisvaarders slechts een vijfde van de beoogde vangst binnen. Volgens Japan werd de vloot gehinderd door activisten van milieu-organisatie Sea Shepherd. Dit jaar hoopt Japan zo'n 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen te vangen.

Gerelateerde artikelen