ANP8 mei '11 09:58Aangepast op 8 mei '11 10:44

Bloedige gevangenisopstand in Bagdad

EPA
EPA

BAGDAD (ANP) - Een verhoor van een terreurverdachte in Irak is uitgedraaid op een gevangenisopstand. Zeker acht politieagenten en tien opstandelingen zijn daarbij om het leven gekomen. Dat meldden de autoriteiten in de Iraakse hoofdstad Bagdad zondag.

De verdachte kreeg tijdens een ondervraging het pistool van de verhoorder te pakken en schoot de agent dood. Hij bevrijdde daarna andere gevangenen, met wie hij het kantoor van de gevangenisdirecteur bestormde. Ook die werd omgebracht. Vijf gedetineerden probeerden in een politieauto te ontsnappen, maar konden worden doodgeschoten. Vijf anderen verschansten zich en werden pas na een urenlange belegering gedood.

De gevangene bij wie de opstand begon, zou Huthaifa al-Batawi zijn. Hij leidt al-Qaeda in de Iraakse hoofdstad en wordt ook wel de Emir van Bagdad genoemd. Hij zou volgens justitie het brein zijn achter een gijzelingsactie eind oktober in een kerk in Bagdad. Daarbij waren meer dan vijftig doden gevallen.

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad in de kerk werd opgeëist door de Islamitische Staat van Irak (ISI), een terreurbeweging die banden heeft met al-Qaeda. De leider daarvan, Osama bin Laden, is ongeveer een week geleden omgebracht door Amerikaanse commando's. Uit angst voor wraakacties heeft Irak de veiligheidsmaatregelen de afgelopen dagen aangescherpt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen