ANP6 jun '11 22:25

Banken en Apple zetten Wall Street op verlies

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York zijn maandag lager gesloten. Beleggers waren bezorgd over de afzwakkende Amerikaanse economie, waardoor vooral banken flinke klappen kregen op Wall Street. Ook het nieuws dat Apple de virtuele muziekdienst iCloud heeft gelanceerd, viel niet in goede aarde.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 0,5 procent lager op 12.089,96 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde met 1,1 procent tot 1286,17 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 1,1 procent omlaag tot 2702,56 punten.

,,Het sentiment van vorige week lijkt zich voort te zetten, nadat beleggers zich toen hadden gerealiseerd dat de economie niet zo hard groeide dan eerder werd gedacht'', zei een handelaar van USAA Investment Management in San Antonio. ,,De zwakke economische cijfers van vorige week bevestigen dat en daarom zet het negatieve sentiment zich voort.''

Geschrokken

Beleggers reageerden vrijdag geschrokken toen bekend werd dat de werkgelegenheid (exclusief de landbouw) in de Verenigde Staten in mei veel minder sterk was gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 54.000 banen. Economen hadden een groei van 150.000 banen verwacht. In april nam de werkgelegenheid nog met een herziene 232.000 banen toe.

De werkloosheid in de VS steeg vorige maand tot 9,1 procent van de beroepsbevolking van 9 procent een maand eerder. Hier werd door deskundigen gerekend op een daling tot 8,9 procent. Economen zagen het cijfer als een bevestiging dat de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is vertraagd.

Flinke klappen

Banken kregen maandag flinke klappen op Wall Street. Het aandeel Citigroup daalde met 4,5 procent. Bank of America verloor 4 procent, terwijl de koers van het aandeel Wells Fargo met 2,2 procent omlaagging. ,,Er is nog steeds veel onzekerheid hoe banken het herstel kunnen doorzetten vanwege de aanhoudende problemen op de huizenmarkt in de VS'', aldus de handelaar van USAA Investment Management.

Het aandeel Apple verloor ruim 1,5 procent, nadat het Amerikaanse computerconcern zijn muziekdienst iCloud had gelanceerd tijdens een conferentie in San Francisco.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4570 dollar, tegen 1,4610 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.

Gerelateerde artikelen