ANP12 dec '11 06:46

Thuishaven biedt ex-dakloze sociaal netwerk

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdamse zorginstellingen openen komend jaar in de stad zes 'Thuishavens' die moeten voorkomen dat ex-daklozen weer op straat belanden. Deze opvangcentra moeten een sociaal netwerk bieden aan deze groep ,,kwetsbare Rotterdammers''. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.

De Maasstad wil met de Thuishavens onder meer buurtbewoners koppelen aan ex-daklozen die wel een eigen woonruimte hebben, maar vanwege complexe psychische of lichamelijke problemen het risico lopen weer te gaan zwerven en overlast te veroorzaken in de buurt. Ook mensen zonder een zwerfverleden die dreigen op straat te belanden kunnen in de thuishavens terecht.

Volgens wethouder Marco Florijn (sociale zaken en zorg) heerst er onder buurtbewoners nu nog vaak een houding van 'nimby' (not in my backyard) als het gaat om ex-zwervers. Door buurtbewoners actief te betrekken bij de bewoners van de thuishavens wil Florijn meer begrip kweken in de buurt.

Dekkend netwerk

Het Openbaar Ministerie, 11 zorginstellingen en de politie hebben met de wethouder afspraken gemaakt over de thuishavens, waarvan er uiteindelijk meer moeten komen. ,,Deze zes thuishavens zijn een eerste stap. Uiteindelijk streef ik naar een dekkend netwerk door de hele stad'', aldus Florijn.

De gemeente heeft de afgelopen jaren duizenden daklozen van straat gehaald. Volgens de gemeente hebben 2500 van hen hun leven inmiddels weer op de rails en wonen weer zelfstandig of in een woongroep.

Gerelateerde artikelen