ANP2 dec '11 13:47

Beurzen blijven nerveus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven dinsdagmiddag nerveus en konden geen duidelijk richting kiezen. Na de sterke koersstijgingen van maandag namen beleggers ook wat gas terug. Daarnaast werd de stemming gedrukt door waarschuwingen van diverse kredietbeoordelaars.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 284,83 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 437,91 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tussen 0,3 en 0,5 procent, terwijl Frankfurt een winst boekte van 0,1 procent. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zullen de beurzen onrustig blijven tot de Europese top op 9 december.

In New York noteerden de beurzen nagenoeg ongewijzigd. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de Verenigde Staten tot 2013 de tijd gegeven om de gigantische schuldenberg aan te pakken. Lukt dat niet, dan loopt het land het risico om zijn AAA-rating te verliezen.

Brussel

Beleggers hielden hun ogen gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën van de eurozone topoverleg voeren. Ook werd uitgekeken naar een obligatieveiling van Italië. Het Zuid-Europese land haalde 7,5 miljard euro op met de veiling van leningen met diverse looptijden. Italië moest wel opnieuw recordrentes bieden om de leningen te slijten.

De Europese bankaandelen lieten een schommelend koersverloop zien en bepaalden voor een groot deel de richting van de aandelenbeurzen. Kredietbeoordelaar Moody's kondigde aan de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 87 Europese banken mogelijk te verlagen.

Frankrijk

Ook werd bekend dat de Europese Bankenautoriteit (EBA) waarschijnlijk pas volgende week zal meedelen hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om aan de vereiste kapitaalratio van 9 procent te voldoen. Aanvankelijk zou dat woensdag gebeuren. De EBA besloot tot het uitstel omdat de Europese ministers van Financiën hun plan om de schuldencrisis te bestrijden nog niet hebben afgerond.

De Franse krant La Tribune schreef daarnaast dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de verwachting voor de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk binnen 10 dagen zal verlagen naar negatief.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 4 procent. Analisten van ING zien het bedrijf als een mogelijke overnamekandidaat. Uitzender USG People, bouwbedrijf BAM en ingenieursbureau Grontmij, die eveneens door ING als mogelijke overnameprooien worden bestempeld, lieten ook stevige koerswinsten zien.

In Frankfurt klom BASF 1,3 procent nadat het Duitse chemieconcern zijn omzetdoelstellingen voor de lange termijn opschroefde.

De euro was 1,3310 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 98,67 dollar per vat en Brentolie klom 1,1 procent tot 110,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen