ANP9 dec '11 09:49Aangepast op 9 dec '11 10:22

Industrie ziet omzetgroei halveren

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse industrie behaalde in oktober bijna 7 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat is een halvering van de omzetgroei ten opzichte van september, toen de omzet nog ruim 13 procent steeg. De door de industrie verkochte producten waren in oktober ruim 8 procent duurder dan in oktober 2010, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie behaalde weliswaar 11 procent meer omzet, maar de prijzen waren meer dan 16 procent hoger. De transportmiddelenindustrie behaalde ruim 5 procent meer omzet, net als de basismetaal- en metaalproductenindustrie.

De voedings- en genotmiddelenindustrie realiseerde 6 procent meer omzet. In deze branche viel de toename volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie lag in dezelfde orde van grootte als een jaar eerder.

Buitenland

In oktober werd op de buitenlandse markt 6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder en op de binnenlandse 8 procent meer. Het is voor het eerst in bijna 2 jaar dat de groei van de in het buitenland gerealiseerde omzet kleiner is dan die van de omzet in eigen land.

De gemiddelde dagproductie lag in oktober 1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee was de groei kleiner dan in september, toen de productie met bijna 3 procent groeide.

Met 12 procent nam de productie het meest toe in de transportmiddelenindustrie. Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie was de productie duidelijk hoger (5 procent). In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie licht toe. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde daarentegen 4 procent minder dan een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen