ANP16 nov '11 07:27

Atsma maakt vuurwerkafspraken met China

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat nauwer samenwerken met China om illegaal en gevaarlijk vuurwerk van de markt te houden. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) tekent woensdag een overeenkomst die de samenwerking tussen Nederlandse en Chinese inspecteurs moet verbeteren.

Volgens Atsma wordt het met de afspraken in de toekomst gemakkelijker om informatie over controles en handhaving uit te wisselen. ,,We weten van elkaar beter wat de regels zijn en we kunnen misstanden sneller aanpakken'', aldus de staatssecretaris. Nederland werkt al langer samen met China om het probleem het hoofd te bieden.

Veel vuurwerk dat in ons land de lucht in gaat, is afkomstig uit China. Vorig jaar kwam via de Rotterdamse haven 30.000 ton Chinees vuurwerk op de Europese markt.

Het aantal vuurwerkslachtoffers is het afgelopen jaren teruggelopen. Vier jaar geleden moesten nog 1100 mensen met verwondingen in het ziekenhuis worden behandeld, afgelopen jaar waren dat er 710. Ook het schadebedrag door vuurwerk zou sterk zijn teruggelopen, terwijl de vuurwerkhandel tussen beide landen juist is gegroeid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen