ANP24 mei '11 20:08

Aswolk nadert Nederland

SCHIPHOL (AFN) - De IJslandse aswolk die sinds zondag boven Europa zweeft, kan woensdag voor beperkingen zorgen op luchthaven Schiphol. ,,Als alles hetzelfde blijft, kan er woensdag as met een hogere concentratie in een deel van het Nederlandse luchtruim komen'', zei een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Dinsdagavond is er mogelijk al as in een heel lichte concentratie aanwezig. ,,Maar daar heeft het luchtverkeer geen enkele hinder van.''

Luchtvaartmaatschappij KLM laat weten de situatie continu in de gaten te houden en neemt maatregelen als dat nodig is. ,,Welke dat woensdag zijn, is nu nog niet te voorspellen'', aldus een woordvoerster.

Onderzoek

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft dinsdagavond met een vliegtuig onderzoek gedaan naar de aswolk. Volgens een woordvoerder was de vlucht ,,een eerste oriëntatie''. ,,Het was de eerste vlucht van vermoedelijk een serie, dan gaan we daadwerkelijk met apparatuur meten hoe hoog bijvoorbeeld de concentratie asdeeltjes is.''

Sinds Europa vorig jaar voor het eerst te maken kreeg met een aswolk in het luchtruim, zijn afspraken gemaakt over de te volgen procedures. Dat zorgt ervoor dat er nu geen volledige luchtruimen worden gesloten, maar dat op basis van uitvoerig onderzoek wordt gekeken of er ergens al dan niet gevlogen kan worden. De luchtvaartmaatschappij bepaalt dat in eerste instantie.

Vijfhonderd vluchten

Dit leidde er dinsdag toe dat in heel Europa zo'n vijfhonderd vluchten werden geschrapt, van de 29.000 die gepland stonden, meldde de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. KLM was de eerste maatschappij die besloot vluchten te annuleren. ,,Als we geen 100 procent veiligheidsgarantie kunnen bieden, vliegen we niet'', zei Michiel van Dorst, verantwoordelijk voor onder andere de vliegveiligheid binnen KLM.

Volgens het Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) in Londen hadden dinsdag vooral de noordelijke delen van het Verenigd Koninkrijk last van hoge asconcentraties, Noord-Engeland en Schotland. Het VAAC voorspelt dat de aswolk woensdag in de buurt van Denemarken ligt, wat gevolgen zal hebben op het vliegverkeer daar. Dit geldt ook voor het zuiden van Noorwegen en het zuidwesten van Zweden.

KLM

KLM heeft twee vluchten naar Noorwegen geschrapt, ook andere maatschappijen mijden de gebieden waar de asconcentraties hoog zijn of waar niet voldoende informatie over is om een beslissing te kunnen nemen. Vliegtuigen konden naar verwachting dinsdagavond weer wel richting het noorden van Engeland en Schotland vertrekken.

Luchtvaartorganisatie IATA is blij dat de nieuwe uitbarsting van een IJslandse vulkaan en de daarbij behorende aswolk nu niet hebben geleid tot het dichtgooien van het luchtruim. Maar de organisatie zou er een stuk geruster op zijn als de Europese afspraken die vorig jaar zijn gemaakt, een wettelijke basis zouden krijgen. Volgens de organisatie zijn passagiers nog steeds overgeleverd aan deelbesluiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen