ANP17 nov '11 17:53

Rente weegt zwaar op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag duidelijk lager gesloten. De stemming werd weer bepaald door de obligatiemarkten, waar Spanje een recordrente moest betalen bij een obligatieveilingen ook de rentekosten voor Frankrijk opliepen. Positieve Amerikaanse macrocijfers werden door beleggers genegeerd.

De AEX-index in Amsterdam zakte 1,5 procent tot 290,21 punten. De MidKap-index daalde 1,9 procent tot 441,93 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,1 en 1,8 procent.

De euro was 1,3520 dollar waard, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. In New York werd de stemming enigszins gesteund door een onverwachte afname van het aantaluitkeringsaanvragen en sterker dan verwachte huizencijfers.

Renteontwikkelingen

Beleggers bleven de renteontwikkelingen op de obligatiemarkten scherp in de gaten houden. Er werd vooral gelet op de Spaanse en Franse rentes aangezien deze twee landen donderdag naar de markt gingen om geld op te halen via staatsobligaties.

De Spaanse overheid haalde met een veiling van 10-jarige staatsleningen 3,6 miljard euro op, maar moest daarvoor wel een recordrente betalen van net iets onder de 7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1997. Frankrijk moest voor zijn leningen van in totaal 7 miljard euro ook een hogere rente betalen dan voorheen.

Italië

De rente op Italiaanse obligaties liet eerder op de dag ook een opmars zien maar dook in de middaghandelweer even onder het kritieke niveau van 7 procent. De Europese Centrale Bank was volgens handelaren opnieuw actief in de markt met steunaankopen om de rente te drukken.

In Amsterdam, waar het cijferseizoen zijn einde nadert, kregen beleggers donderdag nog een laatste grote stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Door de voortslepende schuldencrisis werden deze echter na de achtergrond verdreven.

AEX-fondsen

In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Ahold zakte 0,2 procent. Het supermarktconcern wist ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet te boeken dan verwacht.

In de MidKap verloor bank en verzekeraar SNS Reaal 4,7 procent, na het loslaten van de winstdoelstelling voor de komende jaren. BAM zakte 1,6 procent, het bouwbedrijf wist in de eerste 9 maanden van dit jaar een verlies om te buigen in winst.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 100,50 dollar betaald, Brentolie uit de Noordzee ging voor 109,60 dollar per vat van de hand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen