ANP13 dec '11 07:50Aangepast op 13 dec '11 08:33

'AEX opent voorzichtig hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag naar verwachting licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Beleggers blijven echter voorzichtig door de aanhoudende bezorgdheid over de schuldencrisis. Ook wordt gewacht op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

,,De AEX zal ongeveer 1 punt hoger openen. De beurzen lijken even op adem te komen, maar de algehele trend blijft neerwaarts. Het is wachten op de verlagingen van de kredietwaarderingen. Standard & Poor's zal waarschijnlijk als eerste de kredietratings van landen gaan verlagen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Na Moody's liet ook kredietbeoordelaar Fitch zich maandag ook kritisch uit over de Europese crisisaanpak. Volgens Fitch heeft de EU-top van eind vorige week duidelijk gemaakt dat politici stapsgewijs op de schuldencrisis reageren. Van een alomvattende oplossing is echter geen sprake.

Afkoeling

Fitch denkt dat de geleidelijke aanpak leidt tot extra ,,economische en financiële kosten'' ten opzichte van een directe grootschalige aanpak. De crisis zal daardoor aanhouden in 2012 en waarschijnlijk ook daarna. De kredietbeoordelaar voorspelt dat er op korte termijn een ,,significante afkoeling'' van de economie in de eurozone zal zijn.

Kredietbeoordelaar Moody's liet daarnaast weten de kredietwaardigheid van acht Spaanse banken en twee houdstermaatschappijen te heroverwegen en mogelijk te verlagen.

Commerzbank

Persbureau Reuters meldde dat Commerzbank en de Duitse overheid al dagen intensief praten over staatssteun voor de op één na grootste bank in de grootste economie van de eurozone. Volgens de bronnen mikken de bank en Berlijn op een akkoord voor de feestdagen.

Shell kan mogelijk in beweging komen. Shell heeft een adviesverlaging gekregen van Citigroup. Het advies ging van 'buy' naar 'neutral'. Nomura verlaagde het advies voor de Europese bankensector naar 'neutral'.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen dinsdag omlaag. De negatieve stemming werd veroorzaakt door kritische rapporten over de Europese crisismaatregelen van de kredietbeoordelaars Moody's en Fitch. In Tokio sloot de Nikkei 1,2 procent lager.

Op Wall Street werd maandag de effectiviteit van de Europese crisismaatregelen in twijfel getrokken. De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent lager op 12.021,39 punten. De S&P 500-index verloor 1,5 procent tot 1236,47 punten en de Nasdaq moest 1,3 procent terug tot 2612,26 punten.

Europese beurzen

Op de Europese beurzen was het enthousiasme over de uitkomst van de EU-top maandag ook volledig vervlogen. De AEX-index sloot 2,4 procent lager op 297,39 punten en de MidKap-index leverde 3,3 procent in tot 445,11 punten. In Frankfurt en Parijs verloren de graadmeters respectievelijk 3,4 en 2,6 procent. Londen daalde 1,8 procent.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3187 dollar waard, tegen 1,3182 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie bleef onveranderd op 97,76 dollar per vat en Brentolie daalde 0,1 procent tot 107,17 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen