ANP10 mrt '11 04:59

Geen doodstraf meer in Illinois

CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse staat Illinois schaft per 1 juli de doodstraf af. Gouverneur Pat Quinn zei woensdag dat dit gebeurt, wegens de kans op fouten in het rechtssysteem. Vijftien ter dood veroordeelden zullen door de beslissing uit de dodencel worden gehaald. Illinois is de zestiende van de vijftig Amerikaanse staten die tot afschaffing overgaat.

,,Een systeem waarin de doodstraf zonder fouten wordt toegepast bestaat niet. Om foutieve veroordelingen of ongelijke behandeling van gevangenen te voorkomen is afschaffing de enige juiste maatregel die er te nemen is'', aldus Quinn. Daarnaast gaf hij aan een moeilijke keuze genomen te hebben. ,,Het is de letterlijke keuze tussen leven en dood.''

Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 heeft Illinois twaalf personen geëxecuteerd. In diezelfde periode kregen twintig ter dood veroordeelde gevangenen in die staat ontheffing van hun straf. Verwacht wordt dat de staten Connecticut, Kansas en Maryland dit jaar nog de beslissing nemen te stoppen met het executeren van veroordeelde misdadigers.

Vanaf 1976 werden 1242 mensen in de Verenigde Staten ter dood gebracht. Een derde van die executies had plaats in Texas. Volgens recent onderzoek is 64 procent van de Amerikanen vóór de doodstraf en slechts 29 procent tegen. De steun voor de doodstraf neemt wel af. In 1994 was nog 80 procent voorstander.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen