ANP14 jun '11 19:19Aangepast op 14 jun '11 22:18

China trekt Wall Street omhoog

NEW YORK (ANP) - Een nieuw cijfer over de groei van de industriële productie in China en meevallende cijfers over de verkopen in de winkels in eigen land gaven de beleggers in Wall Street dinsdag moed. De beursindexen sloten de dag af met een flinke plus.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 1 procent hoger op 12.076,11 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 1,3 procent hoger op 1287,87 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, klom 1,5 procent naar 2678,72 punten.

De industriële productie in China groeide in mei met 13,3 procent op jaarbasis. Voor beleggers was dit de bevestiging dat het met de wereldeconomie de goede kant op gaat.

Detailhandelsverkopen

De Amerikaanse detailhandelsverkopen bleken in mei met 0,2 procent te zijn gedaald, maar dat kwam niet als een tegenslag. Analisten hadden een veel grotere daling voorspeld. Bovendien meldde de winkelketen Best Buy een winst, die de verwachtingen va analisten overtrof. Die winst was te danken aan de de stijgende vraag naar smartphones en tablet computers.

Het vertrouwen in herstel van de economie ging gepaard met hogere olieprijzen en hogere koperprijzen. China is is een belangrijke klant voor allerlei metalen die verwerkt worden in de industrie.

De euro noteerde 1,4454 dollar, tegenover 1,4465 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.

Gerelateerde artikelen