ANP5 dec '11 07:54Aangepast op 5 dec '11 08:11

China vreest gevolgen geringere groei

PEKING (AFN) - De groei van de Chinese economie vlakt af en het land vreest dat dit kan leiden tot sociale onrust. De veiligheidschef van het land, Zhou Yongkang waarschuwde topfunctionarissen in de provincies dat zij beter voorbereid moeten zijn op de ,,negatieve gevolgen'' van de afnemende groei.

De export is de motor van de Chinese economie en die staat onder druk door de problemen wereldwijd. In oktober steeg de export weliswaar nog met 15,9 procent vergeleken met een jaar eerder, maar de groei was kleiner dan in september.

De economische groei kwam in het derde kwartaal uit op 9,1 procent, waar die een kwartaal eerder nog 9,5 procent bedroeg.

Stakingen

De afgelopen weken zijn er in het industriegebied in het zuiden van het land een aantal grote stakingen geweest uit protest tegen ontslagen en salarisverlagingen door bedrijven die hun exportmogelijkheden zien teruglopen.

China heeft nog geen volledig sociaal vangnet, aldus Zhou Yongkan. ,,Het is dringend nodig dat wij een sociaal systeem bouwen met Chinese kenmerken dat past bij de socialistische markteconomie.''

Gerelateerde artikelen