ANP9 dec '11 09:15Aangepast op 9 dec '11 09:50

Beurzen werken openingsverliezen weg

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten vrijdagochtend de openingsverliezen grotendeels weg te werken. Beleggers verwerkten de uitkomsten van het nachtelijk overleg van de Europese regeringsleiders en lijken de genomen besluiten het voordeel van de twijfel te geven. De eurotop zal vrijdag worden voortgezet.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 301,14 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 454,75 punten. De beurs in Parijs won 0,4 procent en Londen klom 0,1 procent. Frankfurt bleef onveranderd.

Vrijdagochtend werd bekend dat de 17 eurolanden een eigen verdrag gaan sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten. Groot-Brittannië en Hongarije lieten echter weten zich niet aan te zullen sluiten.

Noodfonds

Daarnaast werd afgesproken dat het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, al in juli volgend jaar van start gaat. Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Ook gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen. De bulk van het bedrag komt van de eurolanden.

SNS Reaal

In de MidKap zakte SNS Reaal 3,7 procent. Uit de testresultaten van de Europese bankentoezichthouder EBA bleek dat SNS Bank 159 miljoen euro aan extra kapitaal nodig heeft om aan de strengere eisen te voldoen.

Bank en verzekeraar ING, die wel slaagde voor de test, steeg 2 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Volgens de EBA moeten de Europese banken in totaal circa 115 miljard euro aan extra kapitaal ophalen.

Pharming

Pharming was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 5,5 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van naleving van boekhoudkundige regels (IFRS). Volgens het bedrijf heeft het negatieve eigen vermogen geen effect op de beursnotering van de onderneming.

De euro was 1,3319 dollar waard, tegen 1,3315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 98,01 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 107,49 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen