ANP2 mei '11 09:05Aangepast op 2 mei '11 11:05

TNT Post ziet omzet in Nederland dalen

ANP
ANP

HOOFDDORP (AFN) - TNT Post heeft de omzet in Nederland in het eerste kwartaal zien dalen. Het aantal poststukken daalde met bijna 9 procent, waardoor de omzet op de thuismarkt ruim 6 procent lager uitkwam, meldde TNT maandag.

TNT Post wist de dalende Nederlandse omzet te compenseren door een groei bij de bezorging van pakketjes en van de opbrengsten in het buitenland. De totale omzet van het bedrijfsonderdeel steeg daardoor met bijna 4 procent tot 1,1 miljard euro.

Het onderdeel Express boekte met 1,8 miljard euro ruim 6 procent meer omzet dan een jaar eerder. Door slechte weersomstandigheden en onverwacht grote problemen met de integratie van bedrijven in Brazilië nam het bedrijfsresultaat van Express echter met een derde af.

De hoge olieprijs

TNT schreef in het eerste kwartaal 120 miljoen euro af op de waarde van de Braziliaanse bedrijven. Dat bedrag komt ,,grosso modo'' overeen met de helft van de oorspronkelijke waarde, liet financieel directeur Bernard Bot weten. In 2012 moet er in Brazilië weer winst worden gemaakt door TNT.

De hoge olieprijs speelt het bedrijf ook parten, vooral bij Express. Het bedrijf probeert de hogere brandstofkosten door te berekenen aan klanten, maar heeft te maken met een vertraging van twee maanden. Daarbij zorgen de hogere prijzen ervoor dat meer klanten het luchtvervoer verruilen voor het goedkopere vervoer over de weg. Bot denkt echter met nieuwe maatregelen vooral in Europa nog altijd nieuwe klanten te kunnen vinden voor Express.

Splitsing

De olieprijs is nu nog geen groot probleem, stelde de financieel directeur. ,,Maar als de prijs structureel naar een nog hoger niveau stijgt, moeten we goed naar onze producten gaan kijken.''

TNT presenteerde maandag naar verwachting voor het laatst de resultaten van zowel Post als Express. Eind mei moeten beide bedrijven zijn gesplitst in twee aparte beursgenoteerde ondernemingen. De voorbereidingen voor die splitsing zijn afgerond. Op 25 mei stemmen de aandeelhouders over de plannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen