ANP16 dec '11 07:52Aangepast op 16 dec '11 08:28

'Amsterdamse beurs opent hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Beleggers blijven echter voorzichtig vanwege de kredietafwaarderingvan een aantal grote banken.

,,De AEX zal ongeveer 1 punt hoger openen, maar dat kan nog veranderen. De stemming wordt gedrukt door de kredietafwaardering van grote banken. Dit vormt een voorbode voor de afwaardering van de kredietstatus van landen. Er zijn ook sterke geruchten dat S&P vrijdag de kredietstatus van Frankrijk zal verlagen. Het commentaar van het IMF, dat een escalatie van de schuldencrisis voorziet, weegt eveneens op de markten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheerder.

De beurzen verwerken vrijdag een aantal verlagingen van de kredietwaardigheid van banken. Standard & Poor's (S&P) verlaagde donderdagavond de kredietwaardigheid van 10 Spaanse banken. Mogelijk worden de zogeheten ratings ook nog verder verlaagd. Dat is volgens de kredietbeoordelaar afhankelijk van het kredietoordeel over de Spaanse staat.

Barclays

Kredietbeoordelaar Fitch heeft donderdagavond de kredietwaardigheid van 6 grote banken afgewaardeerd. Het gaat om Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank en Goldman Sachs.

In Amsterdam liet BinckBank vrijdag weten zijn aandeleninkoopprogramma te hervatten. De grootste online broker van Nederland wil aandelen inkopen tot een bedrag van maximaal 28 miljoen euro.

Waarschuwing

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen vrijdag kleine winsten zien. De stemming werd gesteund door positieve Amerikaanse macrocijfers. Het volume op de beurzen bleef echter laag. Een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het gebrek aan actie bij de bestrijding van de Europese schuldencrisis hield beleggers langs de zijlijn. In Tokio sloot de Nikkei 0,3 procent hoger.

De Dow-Jonesindex sloot in New York 0,4 procent hoger op 11.868,81 punten. De S&P 500-index won 0,3 procent tot 1215,76 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 2541,01 punten.

Koopjes

De Europese beurzen slaagden er donderdag ook niet in om de flinke verliezen van woensdag weg te werken. Dankzij beleggers die na de recente koersdalingen op zoek gingen naar koopjes werd er toch nog een winstje uitgeperst.

De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 294,62 punten na een verlies van 2,1 procent op woensdag. De MidKap-index won 1,6 procent tot 438,54 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,6 en 1 procent vooruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3036 dollar waard, tegen 1,3009 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,30 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder.

Gerelateerde artikelen