ANP27 dec '11 16:10

Consumentenvertrouwen VS loopt fors op

WASHINGTON (AFN) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in december fors opgelopen ten opzichte van november. Amerikanen zijn nu het meest optimistisch over de economie sinds april van dit jaar. Dat bleek dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Conference Board.

De index die het vertrouwen weergeeft, steeg van een herziene 55,2 punten in november tot 64,5 punten in december. Aanvankelijk werd voor november een indexstand van 56,0 gemeld. Economen rekenden voor december in doorsnee op een toename tot 58,3 punten.

,,Consumenten worden optimistischer over het ondernemingsklimaat, de vooruitzichten voor de banenmarkt en hun financiële gezondheid'', aldus Conference Board. Vooral de aantrekkende banenmarkt had een groot aandeel in het toegenomen vertrouwen. In november daalde het werkloosheidspercentage tot het laagste niveau in tweeënhalf jaar en het aantal uitkeringsaanvragen bereikte het laagste peil sinds april.

Conference Board hield desondanks een slag om de arm voor de nabije toekomst. ,,Hoewel consumenten redelijk goedgemutst het jaar afsluiten, is het te vroeg om te stellen of het om een herstel gaat ten opzichte van somberder tijden of om een duurzame omslag in het sentiment.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen