ANP7 mrt '11 19:58Aangepast op 13 mrt '11 22:42

Louis van Gaal, de Vliegende Hollander

MUNCHEN (ANP) - Van Tulpengeneraal tot Vliegende Hollander. In Duitsland krijgen ze er geen genoeg van om een nieuwe bijnaam te verzinnen voor Louis van Gaal. De laatste 'vondst' ontstond maandag nadat Bayern München bekend had gemaakt dat de samenwerking met de 59-jarige trainer aan het einde van het seizoen dan toch eindigt. Het nieuwe contract tot medio 2012 is in ,,onderling overleg'' ontbonden.

Van Gaal vliegt er dus min of meer uit bij FC Hollywood. Over de financiële afwikkeling van het opgezegde contract deed Bayern nog geen mededelingen. De club voerde een ,,verschil van opvatting over de strategie'' als officiële en tevens vage reden aan voor de voortijdige beëindiging van de samenwerking.

Van Gaal was maandag niet beschikbaar voor commentaar. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge hield het bij een korte verklaring van amper vier minuten. Daarin benadrukte de clubleider dat Bayern de krachten de komende maanden moet bundelen om nog iets van het teleurstellende seizoen te maken.

Hoofdzaak

Rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League is voor de Duitse recordkampioen nog steeds hoofdzaak. Dat kan via de tweede plaats in de eindstand van de Bundesliga. De achterstand op nummer twee Leverkusen bedraagt nu zeven punten, met nog negen wedstrijden te spelen. ,,Het wordt heel, heel moeilijk om de Champions League nog te halen'', betoogde Rummenigge, die weigerde vragen te beantwoorden.

De positie van Van Gaal, sinds de zomer van 2009 werkzaam in München, kwam in de afgelopen week door drie nederlagen op rij plotseling zwaar onder druk te staan. Bayern verloor in de Bundesliga van de soevereine koploper Borussia Dortmund (1-3) en Hannover 96 (3-1) en werd tussendoor door Schalke 04 in het Duitse bekertoernooi uitgeschakeld (0-1). Het raadselachtige vertrek van aanvoerder en sterkhouder Mark van Bommel tijdens de winterstop, naar AC Milan, kon Van Gaal toch minder goed opvangen dan hij zelf dacht.

Ontslag

Rummenigge en zijn medebestuursleden spraken maandag in een hotel in München uitvoerig met Van Gaal. Daaruit rolde het twijfelachtige compromis, dat niet veel kans van slagen lijkt te hebben. De spelers moeten hun trainer nu overeind houden. De vraag is echter of Van Gaal daarvoor voldoende krediet in zijn bonte selectie heeft opgebouwd. Hij bungelt als het ware en is de regie kwijt.

Uiteraard was een ontslag met onmiddellijke ingang de afgelopen crisisdagen in München eveneens aan de orde. De clubleiding durfde dat echter (nog) niet aan, gezien de tijdsdruk en het gebrek aan beschikbare opvolgers.

In de Champions League verdedigt Bayern volgende week thuis tegen titelverdediger Internazionale een kansrijke voorsprong van 1-0. De clubleiding gokt erop dat een getergde Van Gaal zijn ploeg nog wel even naar de laatste acht en misschien nog wel verder zal leiden. Mislukt die missie op het kampioenenbal, dat vorig seizoen Bayern als finalist had, dan lijkt een nog sneller afscheid van Van Gaal in München onvermijdelijk.

Gerelateerde artikelen