ANP6 dec '11 13:31Aangepast op 6 dec '11 13:55

Rouvoet: geen problemen met ingrepen Bos

Oud-vicepremier André Rouvoet tijdens het verhoor van de parlementaire enquetecommissie. ANP
Oud-vicepremier André Rouvoet tijdens het verhoor van de parlementaire enquetecommissie. ANP

DEN HAAG (AFN) - De ingrepen van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos ten tijde van de kredietcrisis hebben geen enkele keer tot problemen geleid in de ministerraad of bij een ander overleg tussen de meest betrokkenen. Over een aantal maatregelen, zoals de steun aan ING, is uitvoerig gesproken maar Bos kreeg steeds, vaak achteraf, de steun van de andere ministers.

Toenmalig vicepremier André Rouvoet zei dat dinsdag bij de parlementaire enquêtecommissie die de overheidsmaatregelen onderzoekt. Volgens hem beseften de ministers goed dat er onder tijdsdruk maatregelen genomen moesten worden en er niet altijd gewacht kon worden op de wekelijkse ministerraad.

Rouvoet zei dat hij zelf ,,bij alles in voldoende mate op de hoogte was om te kunnen bepalen of ik op die weg mee kon gaan''. Volgens hem is het ,,goed gebruik'' om achteraf instemming tijdens het kabinetsberaad te krijgen. Ministers, zo benadrukte Rouvoet, kunnen zelfstandig besluiten nemen en de ministerraad is er voor de eenheid van het beleid.

Instemming achteraf

Instemming achteraf was er ook toen Bos en toenmalig premier Jan Peter Balkenende begin oktober 2008 in Brussel Fortis Bank Nederland en ABN Amro hadden overgenomen. Op vrijdagmiddag praatten Bos en Balkenende de andere ministers bij over het resultaat. Balkenende had Rouvoet 's ochtends telefonisch gevraagd de ministerraad voor te zitten en die had aan de premier verder geen vragen gesteld over de stand van zaken in Brussel. ,,Als de minister-president het dienstig had gedacht om mij te informeren, dan had hij dat gedaan.''

Uit de vragen bleek dinsdag dat de onderzoekscommissie had verwacht dat Rouvoet in zijn rol als vicepremier er veel meer bij betrokken zou zijn geweest. Volgens Rouvoet paste dat echter niet bij zijn rol en zijn vicepremiers er met name om met de premier zaken te signaleren die binnen de coalitie spelen. ,,Het gaat niet om het voorkoken van bevoegdheden van individuele ministers'', aldus Rouvoet.

Gerelateerde artikelen