ANP15 jun '11 21:26Aangepast op 15 jun '11 23:10

Griekse premier blijft met een nieuw kabinet

ATHENE (ANP) - De Griekse premier George Papandreou blijft het land leiden. Wel gaat hij zijn regering herschikken. Dat maakte de premier en Pasokleider woensdag bekend tijdens een televisietoespraak tot het volk.

,,Ik ga door op dezelfde koers'', zei hij. Het parlement moet dan donderdag zijn steun uitspreken voor de nieuwe regeerploeg. Welke veranderingen hij in zijn kabinet wil doorvoeren, maakte hij niet bekend.

Eerder op de dag meldden regeringsbronnen nog dat hij een regering van nationale eenheid zou nastreven. Hij zou dat aanbod aan de oppositieleider Antonis Samaras hebben gedaan, aldus de staatstelevisie. Ook zou hij bereid zijn terug te treden als premier om een eenheidsregering mogelijk te maken. Als voorwaarde stelde Papandreou dat de nieuwe regering de plannen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds zou steunen.

Nieuwe onderhandelingen

Bronnen binnen de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) van Samaras verklaarden direct niet met de voorwaarde te kunnen instemmen. De ND wil juist dat er opnieuw met het IMF en de EU wordt onderhandeld over het reddingsplan voor Griekenland.

Samaras zei later op de televisie dat er een ,,historische kans'' op het aftreden Papandreou is gemist. Hij wil dat er vervroegde verkiezingen komen.

Verzet

Papandreou moet enorme bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen voor miljardenhulp van de EU en het IMF. Het land kampt met een enorme schuldenlast. Maar het verzet tegen Papandreous plannen is groot, ook binnen zijn eigen Pasok.

De regering waarschuwt haar rekeningen volgende maand niet meer te kunnen voldoen als ze geen nieuwe geldinjectie ontvangt van het IMF en de EU.

Belastingverhoging

Papandreou moet een besparingspakket ter waarde van 28 miljard euro voor het einde van de maand door het parlement loodsen om geld te krijgen van het IMF en de EU. Maar de oppositie verzet zich fel tegen de bezuinigingsplannen en ook binnen zijn eigen Pasok groeit de weerzin tegen het plan. De minister van Financiën kwam de volksvertegenwoordigers woensdag enigszins tegemoet. Zo beloofde hij onder meer dat de belastingverhoging op stookolie van de baan is. De Pasok bezet 155 van de 300 zetels in het parlement.

Ook bij de bevolking roepen de geplande maatregelen veel weerstand op. In Athene was woensdag opnieuw een massademonstratie met tienduizenden deelnemers. Daarbij kwam het tot rellen en raakten zeker 30 mensen gewond. Ook is er een algemene staking gaande.

Gerelateerde artikelen