ANP23 mei '11 11:49

Economische zorgen zetten beurzen op verlies

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenhandel werd maandagochtend bepaald door zorgen over de Europese schuldencrisis en een achteruitgang van de internationale economie. Luchtvaartmaatschappijen hadden het extra zwaar door de aswolk boven IJsland.

Rond kwart voor één stond de AEX-index 1,5 procent lager op 342,91 punten. De MidKap zakte 2 procent tot 625,98 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 1,7 procent.

De zorgen over de schuldencrisis werden de afgelopen dagen aangewakkerd door de waarschuwing van kredietbeoordelaar S&P dat de waardering van Italië mogelijk wordt verlaagd. Daarnaast vergrootte de nederlaag van de Spaanse regeringspartij bij lokale verkiezingen twijfels over de mate waarin de regering bezuinigingen kan doorvoeren. ,,Alle ingrediënten zijn aanwezig'', stelde fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. ,,Het was opvallend geweest als de koersen nu niet waren gedaald.''

China

Beleggers kregen ook tegenvallende berichten over de groei van de productie in China en de eurozone te verwerken. De productiegroei van Chinese fabrieken viel in mei terug tot het laagste niveau van de afgelopen tien maanden. In Duitsland en de rest van de eurozone zakte het groeitempo tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar.

Financiële fondsen hoorden tot de grootste verliezers. In de AEX leverden ING en Aegon ruim 3 procent in. SNS Reaal verloor bijna 2 procent in de MidKap. De Franse banken Crédit Agricole en Société Générale werden 2 tot 3 procent minder waard, terwijl Commerzbank in Frankfurt bijna 3 procent zakte.

De aswolk

De aswolk van de zondag uitgebarste vulkaan Grimsvötn op IJsland zorgde voor forse koersverliezen van grote Europese luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM bungelde onderaan de AEX met een min van 3,6 procent. Concurrent Lufthansa verloor in Frankfurt eveneens bijna 4 procent.

De zorgen over de economie zetten de olieprijs ook flink lager. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,5 procent tot 97,60 dollar. Brentolie zakte met dezelfde marge tot 109,65 dollar per vat. Shell zag 1,3 procent van de beurswaarde verdampen, BP leverde 0,9 procent in.

De euro zakte maandagochtend voor het eerst sinds 21 maart door de grens van 1,40 dollar. Maandag aan het begin van de middag werd de Europese munt voor 1,4010 dollar verhandeld, tegen 1,4175 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen