ANP14 dec '11 20:12

Erven Renault dagen staat om nationalisatie

EPA
EPA

PARIJS (AFN) - Zeven kleinkinderen van Louis Renault, oprichter van het gelijknamige Franse autobedrijf, eisen in een rechtszaak compensatie voor de nationalisatie van het bedrijf in 1945. Woensdag was de eerste zittingsdag.

Frankrijk legde in 1945 beslag op Renault omdat het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hebben gecollaboreerd met de nazi's. De Franse staat is nog altijd de grootste aandeelhouder van de autobouwer. De erfgenamen van Louis Renault, die het bedrijf in 1898 samen met zijn broers oprichtte en kort na de bevrijding van Parijs in de gevangenis stierf, willen nu alsnog geld zien.

Volgens de advocaat van de eisers, Thierry Levy, was de nationalisatie een schending van het eigendomsrecht en hebben zijn cliënten daarom recht op compensatie. De raadsman van een vakbond die zich als civiele partij in de zaak heeft gemengd, riep de rechter evenwel op de eisen te verwerpen. Hij zei dat de nabestaanden van Louis Renault proberen weg te poetsen dat hun grootvader heulde met de vijand.

Gerelateerde artikelen