ANP5 dec '11 07:15

Kleine winst voor Japanse beurs

TOKIO (AFN) - In Tokio is de beurs maandag licht hoger gesloten. De stemming werd gesteund door de hoop dat de Europese politieke leiders deze week met een oplossing komen voor de schuldencrisis in de eurozone. De Nikkei eindigde 0,6 procent hoger op 8695,98 punten.

De stijging werd geleid door de Japanse financiële aandelen en de exportbedrijven. Beleggers bleven daarbij wel voorzichtig in afwachting van het conceptvoorstel van Duitsland en Frankrijk voor een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht.

Het voorstel zal later op de dag gepresenteerd worden. In aanloop naar de cruciale EU-top op vrijdag kondigde Italië zondag alvast een 3-jarig bezuinigingsplan aan van 30 miljard euro.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten maandag ook kleine winsten zien. De Hang Seng in Hongkong steeg 0,2 procent in de middaghandel en de Kospi in Seoul won 0,4 procent. In Sydney klom de All Ordinaries 0,8 procent. Fusiegesprekken tussen de Australische mijnbouwers Whitehaven Coal en Aston Resources zorgden voor winsten in de mijnbouwsector.

Gerelateerde artikelen