ANP15 mei '11 16:44

AZ ondanks ruime nederlaag Europa in

UTRECHT (ANP) - Op eigen kracht lukte het AZ zondag niet om Europees voetbal af te dwingen, maar door het gelijkspel van concurrent FC Groningen tegen PSV eindigen de Alkmaarders toch op plaats vier. De formatie van coach Gertjan Verbeek speelde matig bij FC Utrecht dat de ernstig geblesseerde Mihai Nesu een ruime 5-1-overwinning schonk. De thuisploeg loopt wel de play-offs mis en blijft steken op de negende plek.

Dries Mertens was de grote man bij Utrecht. De Belg maakte drie treffers en vooral zijn laatste was indrukwekkend. Van ruim 30 meter passeerde hij AZ-doelman Sergio Romero. In de slotfase liep de thuisploeg uit naar 5-1. Ricky van Wolfswinkel kwam twee keer tot scoren.

In thuiswedstrijden maakte AZ dit seizoen regelmatig indruk, maar buiten Alkmaar laat het elftal weinig zien. De trefzekere spits Kolbeinn Sigthorsson werd nauwelijks in stelling gebracht. De invalbeurt van Maarten Martens was nodig om de ploeg een beetje aan het voetballen te krijgen.

Furieus begin

Binnen een kwartier stond Utrecht al met 2-0 voor. Het eerbetoon aan Nesu, die ernstig gewond in een ziekenhuis ligt, werd gevolgd door een furieus begin. Mertens maakte in de 10e en 12 e minuut de eerste twee treffers. Pas na een uur kwam AZ terug via Martens waarna Utrecht het thuispubliek de laatste tien minuten goed vermaakte.

De ploeg van coach Ton du Chatinier begon aan het duel met een lange lijst aan blessures, maar de kwetsuur van Nesu leek het elftal juist te motiveren. De defensie van AZ werd bij vlagen zoek gespeeld en Utrecht heeft het aan de matige serie van de laatste weken te wijten dat de Europa League uit het zicht is verdwenen.

Voor AZ-trainer Verbeek rest een lange zomer om zijn ploeg voor te bereiden op een nieuw Europees avontuur. Met een mogelijk vertrek van topscorer Sigthorsson in het achterhoofd lijkt dat een lastige klus te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen