ANP18 nov '11 15:57Aangepast op 18 nov '11 16:39

Beurzen omlaag in onzekere markt

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdagmiddag omlaag. De voortslepende schuldencrisis bleef daarbij voor onzekerheid zorgen onder beleggers. Door de dalende renteniveaus op de obligatiemarkten, dankzij steunaankopen van de ECB, bleven de verliezen enigszins beperkt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 288,55 punten. De MidKap-index daalde 1 procent tot 437,70 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,4 en 1,1 procent. In New York lieten de beurzen een uur na opening een gemengd beeld zien, met een winst van 0,2 procent voor de Dow-Jonesindex en een verlies van 0,3 procent voor technologiebeurs Nasdaq.

De rente op Italiaanse 10-jarige obligaties nam vrijdag verder afstand van de kritieke grens van 7 procent en ook de Spaanse 10-jarige rente nam af. Handelaren stelden dat de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw steunaankopen deed om de rente te drukken.

Gedwongen

Uit een peiling van persbureau Reuters bleek dat obligatiestrategen verwachten dat de ECB uiteindelijk gedwongen zal worden om de geldpers aan te zetten, om verdere escalatie van de crisis in de eurozone tegen te gaan. Dat zou een controversiële beleidsverandering zijn voor de centrale bank.

Topman Mario Draghi van de ECB nam vrijdag nog krachtig stelling tegen de druk die Europese regeringsleiders op hem uitoefenen om actie te ondernemen om de schuldencrisis op te lossen. De nieuwe president van de ECB liet vrijdag in een toespraak weten dat het Europese noodfonds EFSF zo snel mogelijk volledig operationeel moet worden.

Beslissing

Draghi wees erop dat de Europese leiders al anderhalf jaar geleden besloten om het EFSF op te tuigen en dat het alweer 4 weken geleden is dat een beslissing viel over de omvang en reikwijdte van het fonds.

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste stijger met een winst van 3,3 procent. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een plus van 2,1 procent na het verhogen van de winstverwachting voor 2011. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een verlies van 6,4 procent.

Boskalis

Boskalis zakte 1,1 procent. De baggeraar zag de omzet in het derde kwartaal licht stijgen ten opzichte van de eerste 2 kwartalen van het jaar. Ook handhaafde het bedrijf de winstverwachting voor 2011.

In de MidKap waren de bouwbedrijven BAM en Heijmans de grootste dalers met verliezen van 3 tot 4 procent. Producent van bakkerijproducten CSM was de grootste klimmer met een plus van 1,5 procent.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3520 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 98,50 dollar per vat, terwijl Brentolie met 108,80 dollar per vat 0,5 procent duurder werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen