ANP27 feb '11 15:42Aangepast op 27 feb '11 16:07

'Russische wapenleveringen Libië in gevaar'

MOSKOU (AFN) - Rusland dreigt bijna 4 miljard dollar (2,9 miljard euro) aan wapenleveringen aan Libië mis te lopen door het wapenembargo dat aan het regime van Muammar Kaddafi is opgelegd. Dat heeft een militaire bron in het Kremlin zondag gezegd tegen het Russische staatspersbureau Interfax.

Libië heeft wapenorders bij Rusland staan van 2 miljard dollar. Daarnaast lopen er onderhandelingen over orders ter waarde van 1,8 miljard dollar, aldus de bron. Het Noord-Afrikaanse land is in de regio een van de grootste afnemers van Russisch wapentuig. Het gaat vooral om handvuurwapens, tanks, gevechtsvliegtuigen, luchtafweersystemen en onderdelen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Libië dit weekeinde handelssancties opgelegd. Daardoor mogen geen wapens meer worden geleverd aan het regime van Kaddafi.

Pantservoertuigen

Tijdens een bezoek van de Libische minister van Defensie aan Moskou in januari 2010 werden contracten getekend voor een grote hoeveelheid vuurwapens,trainingstoestellen, pantservoertuigen en reserve-onderdelen.

Ook zou Libië een van de eerste afnemers worden van het nieuwe Sukhoi SU-35-gevechtsvliegtuig. Een order voor twaalf tot vijftien toestellen ter waarde van 800 miljoen dollar zou klaar liggen voor ondertekening, aldus de bron.

Raketwerpers

Daarnaast zijn er orders voor nieuwe gevechtshelikopters, luchtdoelraketten en luchtafweergeschut. Verder zou Libië grote interesse hebben in de RussischeT90S-tanks, duikboten, snelle raketboten en raketwerpers.

Voor de val van de Sovjetunie was Rusland een belangrijke wapenleverancier van Libië. Het Kremlin leverde honderden gevechtstoestellen en duizenden tanks engevechtsvoertuigen aan Tripoli.

Gerelateerde artikelen