ANP7 mrt '11 08:00

Juridische strijd over DSB geld

BILTHOVEN (AFN) - De juridische strijd tussen twee stichtingen en De Nederlandsche Bank (DNB) over geld van de failliete DSB Bank is in een nieuwe fase beland. De centrale bank is maandag een civiele procedure gestart tegen beide stichtingen.

DNB vordert 3,5 miljard euro uit de failliete boedel van DSB. De stichting Hypotheekleed en de stichting Centralebankclaim bestrijden die vordering met een 'tegenclaim' tot een bedrag van 1,3 miljard euro.

'Schandelijk', zo typeert Pieter Lakeman, die voorzitter is van beide stichtingen, de door DNB in gang gezette procedure. Hij ziet de uitkomst ervan echter met vertrouwen tegemoet.

Geen unicum

Volgens DNB is de vordering ingegeven door de schadeloossteling van gedupeerde spaarders uit de depositogarantieregeling. ,,DNB heeft als uitvoerder van het depositogarantiestelsel het geld voor de compensatie van de rekeninghouders voorgeschoten'', legt een woordvoerder van DNB uit. ,,Maar dat geld is niet van DNB, dat is van de banken die bijdragen aan het garantiestelsel.''

De procedure die nu door de centrale bank is ingezet is volgens de woordvoerder geen unicum. ,,Elke zaak is uniek, maar dit komt vaker voor. Het gaat nu wel om een groot bedrag.''

Verkeerde beslissingen

Pieter Lakeman zegt op te komen voor gedupeerde klanten van DSB en vindt dat de schade van het DSB-faillissement ook is veroorzaakt door verkeerde beslissingen van DNB, die toezicht moest houden op de bank.

Tijdens een vergadering van DSB-schuldeisers op 10 december bestreden de stichtingen het deel van 1,3 miljard euro van de DNB-vordering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen