ANP2 nov '11 22:46

Ajax wint opnieuw van Dinamo Zagreb

Siem de Jong en Miralem Sulejmani vieren de 2-0. ANP
Siem de Jong en Miralem Sulejmani vieren de 2-0. ANP

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft zich woensdagavond in de ArenA met een zege opDinamo Zagreb (4-0) verzekerd van een langer verblijf in de Europese competitie. De formatie uit Amsterdam bepaalt nu in de laatste twee speelronden van de groepsfasevan de Champions League of het na de winterstop nog in de koningsklasse van het clubvoetbal of in de Europa League uitkomt.

Met de tweede zege op Dinamo Zagreb verstevigde Ajax de tweede positie van groep D, die aan het einde van de rit een ticket voor de achtste finales van deChampions League oplevert. Daardoor begint de kampioen van Nederland op 22 november met een voorsprong van 3 punten aan de uitwedstrijd tegen OlympiqueLyon, de huidige nummer 3 van de poule.

Ajax overwintert voor het eerst in 6 jaar tussen de Europese elite als het de topclub uit Frankrijk verslaat. Anders valt waarschijnlijk de beslissing in de laatste speelronde als het al voor de achtste finales gekwalificeerde Real Madrid in de ArenA op bezoek komt.

Rentree Van der Wiel

Ajax was opnieuw veel sterker dan Dinamo Zagreb, dat nog veel ruimer had kunnen verliezen. Leuk voor Gregory van der Wiel was dat hij zijn rentree in de basisformatie na 20 minuten met de openingstreffer mocht vieren. De rechtsback, tijdens zijn vorige optreden in de ArenA tegen Feyenoord nog snoeihard uitgefloten, schoot na een subtiel hakballetje van Christian Eriksen fraai raak (1-0). De Deense aangever stelde vijf minuten later ook Miralem Sulejmani in staat om voor 2-0 te zorgen.

Alsof dat nog niet genoeg was, leverde Eriksen na 65 minuten ook de assist voor de derde treffer, van Siem de Jong. Met die veilige tussenstand kon trainer Frank de Boer het zich permitteren zijn buitenspelers Miralem Sulejmani en Derk Boerrigtereen beetje rust te gunnen in de aanloop naar de beladen uitwedstrijd van zondag bij FC Utrecht.

De coach gaf vervolgens ook Eriksen een verdiende publiekswissel. Zo vaak komt het niet voor dat een voetballer van 19 jaar tijdens een ontmoeting in de ChampionsLeague drie treffers voorbereidt. Nicolas Lodeiro, de vervanger van Eriksen, zorgde in de slotminuut nog voor 4-0.

Gerelateerde artikelen