ANP25 feb '11 19:17Aangepast op 25 feb '11 21:22

Boeing pept Wall Street op

NEW YORK (ANP) - Na een week die gedomineerd werd door verliezen, staan de effectenbeurzen in New York vrijdag op winst. Amerikaanse beleggers leken de daling van de olieprijs zwaarder te laten wegen dan een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie. Een van de grote winnaars is vliegtuigbouwer Boeing, die donderdag een grote opdracht in de wacht sleepte.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tegen het eind van de handelsdag 0,6 procent hoger op 12.138 punten. De S&P 500-index steeg 1 procent tot 1319 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,5 procent tot 2779 punten.

De olieprijs daalde vrijdag tot ruim 98 dollar, na de doorbraak tot boven de 100 dollar donderdag. ,,Als de olieprijs weer naar het niveau zakt van eind vorig jaar, door meer stabiliteit in het Midden-Oosten, dan draagt dat bij aan een groei van de wereldwijde economie en daar houden investeerders van'', zei een analist tegen persbureau Reuters.

Groei

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2010 met 2,8 procent, terwijl eerder een groei van 3,2 procent werd gemeld.

Donderdag werd na het sluiten van de beurzen bekend dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een grote opdracht van de Amerikaanse luchtmacht heeft gekregen. Boeing gaat nieuwe tanktoestellen leveren. De order heeft een lange voorgeschiedenis; aanvankelijk had de Europese rivaal Airbus de opdracht in de wacht gesleept. Het aandeel Boeing steeg bijna 3 procent.

Gerelateerde artikelen