ANP6 mei '11 09:05Aangepast op 6 mei '11 10:04

ThyssenKrupp stoot roestvrijstaaltak af

ESSEN (AFN) - Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp heeft een omvangrijke herstructurering aangekondigd waarbij onderdelen met een totale omzet van 10 miljard euro worden afgestoten, waaronder de roestvrijstaaldivisie. Dat maakte het concern donderdagavond laat bekend.

De roestvrijstaaltak Stainless Global is het grootste onderdeel dat wordt afgestoten en heeft een jaaromzet van circa 5,9 miljard euro. ThyssenKrupp houdt alle opties voor de divisie open. Ook verkoopt het concern een onderdeel in de Verenigde Staten en een Braziliaans autotoeleveringsbedrijf. De betroffen activiteiten hebben gezamenlijk 35.000 werknemers in dienst.

Met de verkoop wil de grootste staalfabrikant van Duitsland vooral zijn schulden terugdringen. De schuld bedraagt 5,8 miljard euro.

Europese roestvrijstaalproducenten

Europese roestvrijstaalproducenten hebben last van overcapaciteit door een zwakke vraag in Europa. Door overcapaciteit staan de verkoopprijzen onder druk, terwijl de bedrijven wel te kampen hebben met hogere grondstoffenprijzen zoals voor het belangrijke bestandsdeel nikkel.

Begin dit jaar stootte staalconcern ArcelorMittal zijn roestvrijstaaldivisie Aperam af. Dat bedrijf heeft nu een notering aan de beurzen in Amsterdam, Luxemburg en Parijs.

De grootste producent van Europa

De roestvrijstaaltak van ThyssenKrupp is de grootste producent van Europa met een jaarlijkse productie van bijna 3 miljoen ton. Roestvrij staal wordt onder meer gebruikt voor keukengerei, de bouw, medische apparatuur en de auto-industrie.

Aperam zou mogelijk interesse kunnen hebben in de roestvrijstaaldivisie van ThyssenKrupp. Een woordvoerder van Aperam wilde desgevraagd geen commentaar geven op de berichtgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen