ANP17 nov '11 11:36

Dieselprijs op hoogste niveau sinds 2008

ANP
ANP

EINDHOVEN (AFN) - De prijs van een liter diesel aan de pomp is opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2008. Een liter diesel kost donderdag 1,457 euro, dat is nog maar een paar cent verwijderd van de recordprijs van 1,503 euro van 7 juli 2008. Dat liet consumentencollectief UnitedConsumers weten.

,,De recordniveaus komen weer in zicht'', aldus directeur Paul van Selms. De gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter benzine ligt nu op 1,675 euro, die van LPG op 0,762 euro. De records van benzine en LPG zijn van recentere datum: benzine piekte op 29 april van dit jaar met een prijs van 1,757 euro. LPG deed dat helemaal aan het begin van dit jaar; op 10 januari kostte een liter 0,857 euro.

Een vat ruwe Amerikaanse olie noteert al weer even boven de 100 dollar, inmiddels op iets meer dan 103 dollar. ,,De euro wordt zwakker ten opzichte van de dollar'', geeft Van Selms als verklaring. ,,En door de eurocrisis lijkt dat alleen maar te verergeren.''

Diesel tanken direct over de grens is ook niet echt een optie; in België en Duitsland is die nog net iets duurder. ,,Daardoor gaat er ook diesel de grens over, omdat de marges daar hoger zijn. Dat geeft juist weer een opwaartse druk op de prijzen hier'', zei Van Selms. Luxemburg blijft wel een paradijs voor de veelrijder. Daar is benzine bijna een kwart goedkoper, LPG een vijfde en diesel ongeveer een zesde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen