ANP30 dec '11 15:56Aangepast op 30 dec '11 16:55

Beurzen kalm richting einde 2011

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen toonden vrijdagmiddag weinig beweging. De omzetten waren op de laatste handelsdag van 2011 ook zeer laag. Door de voortslepende schuldencrisis lijkt 2011 het slechtste beursjaar sinds 2008 te worden.

,,We kabbelen rustig het jaar uit. Er gebeurt heel weinig op de beurs en de markt is vreselijk dun'', aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 311,49 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 466,13 punten. De beurs in Parijs steeg 0,3 procent. In New York gingen de beurzen een uur na opening tot 0,2 procent omlaag.

Verkorte handelsessie

In Frankfurt en Londen sloten de beurzen na een verkorte handelsessie respectievelijk 0,9 en 0,1 procent hoger. Het jaarverlies van de Londense FTSE 100-index kwam daarmee uit op 5,7 procent en de Duitse DAX leverde dit jaar bijna 15 procent in.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf in een interview met zakenkrant Handelsblatt aan dat de Europese schuldencrisis volgens hem binnen een jaar onder controle is. Het uiteenvallen van de euro is uitgesloten, stelde hij.

Vertrouwen

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek vrijdag opnieuw dat het onderlinge vertrouwen tussen de Europese banken nog altijd ver te zoeken is. De banken parkeerden donderdag 445,7 miljard euro bij de centrale bank. In de eerste 7 maanden van 2011 stalden de banken slechts op enkele dagen meer dan 100 miljard euro bij de ECB. Na de escalatie van de schuldencrisis in augustus waren de dagen waarop minder dan 100 miljard euro bij de ECB werd weggezet juist de uitzondering.

In de AEX voerde levensmiddelenconcern Unilever de dalers aan met een min van 0,6 procent. Baggeraar Boskalis was de sterkste stijger met een winst van 3 procent.

Grootste dalers

In de MidKap was bouwbedrijf Heijmans een van de grootste dalers met een verlies van 0,5 procent. Buizenfabrikant Wavin boekte een winst van 1,5 procent.

In de SmallCap-index steeg Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) bijna 3 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft 2,5 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van nieuwe aandelen bij drie bestaande aandeelhouders. Het eigen vermogen van de onderneming blijft ondanks de emissie negatief. De opbrengst geeft AMT meer flexibiliteit bij het onderzoeken van zijn strategische opties.

De euro was 1,2985 dollar waard, tegen 1,2915 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 99,11 dollar per vat en de prijs van Brentolie zakte met 0,8 procent tot 107,15 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen