ANP8 mei '11 20:56

FC Twente slaat toe in extra tijd

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - In de aanloop naar de beslissende wedstrijd om de landstitel hebben FC Twente en Ajax in een enerverende bekerfinale zondag met hun krachten gesmeten. FC Twente zal daarvan vooralsnog het minste spijt hebben. In De Kuip van Feyenoord sloeg het in extra tijd toe via een beslissende kopbal van invaller Marc Janko: 3-2.

Na een bewogen eerste helft leidde Ajax met 2-1. In de levendige ontmoeting kon het alle kanten op. FC Twente had meestal het iets betere van het spel. Daar stond tegenover dat bij de Amsterdammers ongeveer elk schot raak was.

Na negentien minuten opende Demy de Zeeuw de score. Na een pass van Siem de Jong draaide hij simpel weg van Theo Janssen om de bal vervolgens langs Sander Boschker in het doel te jagen. Vijf minuten voor rust liep Ajax verder uit. Lorenzo Ebecilio passeerde met een van richting veranderd schot Boschker.

Spanning

De spanning leek even weg, maar nog voor rust kwam FC Twente terug. Na een fraaie combinatie met Luuk de Jong passeerde Wout Brama met een beheerste schuiver Kenneth Vermeer in het Amsterdamse doel. De ontmoeting was daarmee weer open.

FC Twente speelde zonder Roberto Rosales, die kort voor de ontmoeting niet fit genoeg bleek. Dwight Tiendalli was zijn vervanger. Trainer Frank de Boer had bij Ajax de verwachte namen het veld in gestuurd. Siem de Jong stond in de spits, Vurnon Anita liep op het middenveld en de jonge Deen Nicolai Boilesen speelde als back tegenover het Twentse gevaar Bryan Ruiz.

Offensief

Meteen na de hervatting zette FC Twente aan voor een offensief. Even werd Ajax overspeeld. Nacer Chadli kreeg twee goede kansen, maar Vermeer greep in. Denny Landzaat kopte net over. De vierde mogelijkheid ging er wel in. Na een vloeiende aanval via Bart Buysse en De Jong werd Theo Janssen vrijgespeeld. Beheerst schoof hij de gelijkmaker binnen, 2-2.

Daarna ging het gelijk op. Ebecilio was dichtbij een voorsprong voor Ajax, maar zag zijn schot op de paal eindigen. In de slotfase van de reguliere tijd waren er kopkansen voor Ruiz en De Jong. Beiden kopten net naast. Daarom werd de verlenging noodzakelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen