ANP2 dec '11 16:42Aangepast op 2 dec '11 19:04

Witte Huis: economie VS aan beterende hand

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie is aan de beterende hand. Dat heeft het Witte Huis vrijdag gezegd in reactie op een meevallend werkloosheidscijfer dat eerder op de dag naar buiten kwam.

De wereldeconomie verkeert nog wel in een ,,fragiele staat'', aldus de economische topadviseur Alan Krueger. ,,Alle economieën zijn met elkaar verbonden door handel en financiering'', stelde de raadsman van de Amerikaanse president Barack Obama.

Vrijdag werd bekend dat de werkloosheid in de Verenigde Staten vorige maand is gedaald tot 8,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009. Economen rekenden op een werkloosheid van 9 procent.

Groei vasthouden

President Obama zei dat de positieve trend op de Amerikaanse banenmarkt moet worden doorgezet. ,,Ondanks sterke tegenwind heeft de Amerikaanse economie, de private sector, al 21 maanden op rij banengroei laten zien. We moeten die groei vasthouden.''

Obama kondigde vrijdag een plan ter waarde van 4 miljard dollar aan voor publiek-private samenwerkingsprojecten, voor investeringen in energieprojecten en overheidsfaciliteiten.

Loonbelastingsverlagingen

Daarnaast leverde Obama kritiek op het verwerpen door de Amerikaanse Senaat van een verlenging van 10 miljard dollar aan loonbelastingsverlagingen. Hij noemde de Republikeinse weerstand tegen de verlenging ,,onacceptabel''. ,,Nu is niet het moment om op de rem te trappen bij het herstel'', aldus Obama.

Obama zweerde de verlenging van de belastingverlaging door te zetten, zelfs als daardoor de vakantieplannen van politici in Washington worden verstoord. ,,Ik verwacht dat dit is geregeld voordat het Congres met vakantie gaat. We kunnen desnoods de hele kerst hier doorbrengen'', aldus Obama.

Gerelateerde artikelen