ANP8 dec '11 09:02Aangepast op 8 dec '11 09:18

Franse minister: euro kan instorten

PARIJS (AFN) - De euro kan ineenstorten en Europa valt uit elkaar als de politieke leiders er niet snel in slagen een oplossing te vinden voor de schuldencrisis. Daarvoor heeft de Franse minister voor Europese Zaken, Jean Leonetti, donderdag gewaarschuwd.

,,De situatie is ernstig in de Europese Unie'', aldus de minister. Hij deed zijn uitspraken in aanloop naar de eurotop donderdag en vrijdag. Over het slagen van de Europese top bestaan steeds meer twijfels.

Volgens Leonetti zal de grootste discussie tijdens de bijeenkomst gaan over disciplinaire maatregelen voor landen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Hij wil dat alle 27 EU-lidstaten deelnemen aan aan de gesprekken, maar landen buiten de eurozone moeten mogelijk worden buitengesloten. Deze landen mogen de onderhandelingen niet lamleggen, aldus de minister.

Leonetti haalde ook fel uit naar de Amerikaanse kredietbeoordelaars die dreigen met lagere waarderingen voor Europese staatsleningen als de landen geen oplossing vinden voor de crisis. ,,Ze irriteren me een beetje, ze moeten zich niet met de politiek bemoeien.''

Gerelateerde artikelen