'Etterende crisis frusteert staatsleningen'
TILBURG (AFN) - De politieke leiders in Europa moeten de financiële markten duidelijk maken dat zij garant staan voor de aflossing van staatsleningen van hun zwakke broeders in Zuid-Europa, die op hun beurt akkoord moeten gaan met strenge afspraken om te bezuinigen en hun economieën te hervormen. Zolang dat niet gebeurt, ettert de schuldencrisis door en wordt het voor regeringen moeilijker om met obligaties kapitaal op te halen. Dat stelt econoom Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiële markten van de Universiteit Tilburg.
Het gebrek aan vertrouwen op de financiële markten manifesteerde zich donderdag rond Spanje. De rente die het land moest bieden om nieuwe 10-jarige obligaties aan de man te brengen, liep op tot gemiddeld 6,98 procent. Dat is het hoogste niveau in 14 jaar tijd. Eerder deze week kwam Italië in de buurt van de 7-procentgrens.
,,Een onhoudbaar niveau'', oordeelt Benink. Daarmee dreigen Spanje en Italië na Griekenland, Portugal en Ierland in een neerwaartse spiraal te raken. Als deze landen in een later stadium hun schulden moet herfinancieren, is de kans groot dat zij een nog hogere rente op tafel moeten leggen. Het resultaat is dat de schuldenlast alleen maar zwaarder wordt.
Ongewisse
,,Je kunt niet aan financiële partijen vragen obligaties tegen een schappelijke rente te kopen, als Europa hen in het ongewisse laat over de aflossing ervan. Ze moeten ophouden met het mantra dat het oplossen van de schuldencrisis hun belastingbetalers geen geld mag kosten'', aldus Benink.
De huidige gang van zaken levert volgens hem ,,besmettingsgevaar'' op. Ook sterke landen als Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Nederland zagen deze week de rente op hun obligaties oplopen.
Nederland
De kans dat Nederland in de buurt komt van de 7-procentgrens is volgens Benink ,,theoretisch'' en dus uiterst klein. Hogere rentes worden mede bepaald door de inschatting die marktpartijen maken over de combinatie schuldniveau en economische concurrentiekracht. Op beide punten scoort Nederland goed. Het renteniveau voor Nederlandse obligaties met een looptijd van 10 jaar zit nu rond de 2,51 procent.
,,Maar als de huidige situatie voortduurt en regeringsleiders slagen er niet in afdoende maatregelen te nemen om een einde te maken aan de schuldencrisis, is alles mogelijk.''