ANP7 jun '11 13:29Aangepast op 7 jun '11 15:12

Nieuwe haring levert 67.500 euro op

DEN HAAG (AFN) - Het nieuwe haringseizoen is dinsdag met de veiling van het eerste vaatje Hollandse nieuwe officieel begonnen. De vette visjes leverden 67.500 euro op en kwamen in handen van het nieuwe visserij-initiatief Scheveninger' Best. De opbrengst gaat dit jaar naar Jantje Beton.

De keurmeesters die de haring voorafgaand aan de veiling beoordeelden, zijn zeer te spreken over de kwaliteit. ,,De haring is nu al goed vet, lekker mals en zilt. We kunnen nu al spreken van een uitzonderlijke kwaliteit, die vergelijkbaar is met het topjaar 2009'', zei keurmeester Peter Koelewijn.

De veiling op de Scheveningse visafslag is symbolisch en heeft niets te maken met de prijs die de visboer rekent voor de maatjes.

Oosterburen

Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse nieuwe, ofwel 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 15 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de Hollandse nieuwe populair. Per jaar vinden 100 miljoen stuks hun weg naar onze oosterburen.

De voorgaande jaren wisselde het eerste vaatje voor vergelijkbare bedragen van eigenaar. In 2006 gingen de visjes voor een recordbedrag van 75.000 euro onder de hamer.

Gerelateerde artikelen