ANP10 mrt '11 08:06Aangepast op 10 mrt '11 09:12

Grontmij profiteert van overname Ginger

DE BILT (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft vorig jaar onder lastige marktomstandigheden de omzet en het bedrijfsresultaat verhoogd, hoofdzakelijk dankzij de overname van de Franse branchegenoot Ginger. Het bedrijf verwacht voor 2011 enig herstel in de orderportefeuille. Dat liet Grontmij donderdag weten.

De omzet steeg met 15 procent tot 922 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (ebita) ging met 4,1 procent omhoog tot 46,5 miljoen euro. Analisten rekenden in doorsnee op een omzet van 895 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 48,6 miljoen euro. Grontmij voorspelde zelf voor 2010 een resultaat tussen de 43 en 46 miljoen euro.

Volgens Grontmij werd 2010 gekenmerkt door de moeizame marktomstandigheden. Het bedrijf had onder meer last van de bezuinigingen op de lokale markten, waardoor projecten werden uitgesteld.

Overname

Grontmij nam in juni 2010 het Franse Ginger over voor 120 miljoen euro. Die overname droeg 191,8 miljoen euro bij aan de totale omzet en 11,1 miljoen euro aan het bedrijfsresultaat van de groep.

De nettowinst daalde tot 17,3 miljoen euro van 20,4 miljoen euro in 2009. Hier rekenden analisten op 18,4 miljoen euro. Het nettoresultaat stond onder druk door herstructureringskosten. Grontmij trok afgelopen jaar 7,2 miljoen euro uit voor personeelsreducties om het bedrijf aan te passen aan de lagere bedrijvigheid.

Zwak

Bij het onderdeel Planning & Design bleef de vraag vooral in Scandinavië en Groot-Brittannië zwak. De lichte stijgingen in de Benelux, Duitsland en Polen boden onvoldoende compensatie. Bij Transport & Mobility gingen de zaken in Scandinavië en de Benelux beter, maar in Groot-Brittannië en Centraal- en Oost-Europa was sprake van dalingen.

Bij de divisie Water & Energy gingen de Scandinavische en Britse activiteiten moeizaam en lieten de markten in de Benelux, Duitsland en Polen relatief weinig beweging zien, aldus Grontmij.

Het bedrijf uit De Bilt wil over 2010 een dividend uitkeren van 50 eurocent per aandeel.

Gerelateerde artikelen