ANP6 dec '11 18:53

'Minder sterfte door onderzoek borstkanker'

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Vrouwen die eens in de twee jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, hebben de helft minder kans om te overlijden aan borstkanker. Dat concludeert het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC in een onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd.

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen eens in de twee jaar een uitnodiging om hun borsten te laten controleren op borstkanker. De overheid betaalt de test. De opkomst is ongeveer 80 procent.

Volgens de onderzoekers hebben vrouwen die drie keer hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek 49 procent minder kans te overlijden aan de ziekte als die bij hen wordt geconstateerd. Bij vrouwen tussen de 70 en 75 jaar ligt dat percentage zelfs op 84 procent. Bij vrouwen tussen de 50 en 69 daalt de kans op op overlijden met 39 procent.

Hoe sneller de artsen de tumor ontdekken, des te groter is de kans op overleven, stellen de onderzoekers. De tumoren die in het meest gevorderd zijn, werden vooral gevonden bij de vrouwen die nooit aan de screening hebben deelgenomen.

Gerelateerde artikelen