ANP3 mei '11 14:27

'Vaak koersgevoelige informatie bij gesprek'

ROTTERDAM (AFN) - Analisten en beleggers krijgen tijdens gesprekken met bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen vaak koersgevoelige informatie doorgespeeld. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit onder ongeveer vierhonderd beleggers en analisten wereldwijd.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat er in deze gesprekken koersgevoelige informatie wordt verstrekt. ,,Dat leidt tot ongelijkheid tussen beleggers en kan marktverstorend werken'', zei onderzoeker Erik Roelofsen. Volgens hem moeten ondernemingen daarom transparanter worden door bijvoorbeeld aan te geven met wie wanneer is gesproken.

Bestuurders, analisten en beleggers mogen met elkaar praten over algemene zaken. Ondernemingen mogen echter geen koersgevoelige informatie geven tijdens gesprekken met individuele beleggers. Dat is echter moeilijk te bewijzen, omdat vaak niet bekend is met wie en wanneer er wordt gesproken.

Ongeveer 48 procent van de analisten en beleggers vindt dat bedrijven transparanter moeten worden over met wie ze spreken en wanneer. Volgens Roelofsen wordt onderschat hoe vaak dit soort gesprekken plaatsvindt. ,,De meeste bestuurders van AEX- en Midkapfondsen hebben jaarlijks ongeveer 100 tot 150 van deze gesprekken met institutionele beleggers. Een deel van deze ontmoetingen wordt tegen betaling geregeld door effectenmakelaars. De onderwerpen tijdens zo'n gesprek kunnen variëren, maar een belangrijk deel gaat over de strategische koers en de financiering van de onderneming.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen