ANP14 dec '11 14:59Aangepast op 14 dec '11 15:15

Time kiest 'de betoger' als persoon van 2011

NEW YORK (ANP) - Het weekblad Time heeft 'de betoger' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Aanleiding zijn de veranderingen die teweeg zijn gebracht door demonstraties in de Arabische wereld, New York en elders.

,,Massaal en effectief straatprotest was een wereldwijde eigenaardigheid totdat het een jaar geleden plots het bepalende thema werd. De betoger maakte weer geschiedenis'', aldus de redactie woensdag.

De straatprotesten leidden dit jaar tot het vertrek van de leiders in Tunesië, Egypte, Libië en Jemen. De kamperende demonstranten van Indignatos in Madrid en later Occupy Wall Street kregen wereldwijd navolging. In Rusland vonden zaterdag de grootste betogingen sinds 20 jaar plaats, na beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen.

Andere kandidaten voor Times' eretitel 'Persoon van het Jaar' waren de Amerikaanse admiraal William McRaven (die de uitschakeling van Osama bin Laden leidde), de Amerikaanse begrotingsspecialist Paul Ryan, de Chinese kunstenaar Ai Weiwei en de Britse prinses Kate Middleton. Vorig jaar riep Time oprichter Mark Zuckerberg van Facebook tot Persoon van het Jaar uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen