ANP9 mei '11 15:23Aangepast op 9 mei '11 18:46

Kredietwaardigheid Griekenland weer omlaag

PARIJS (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft maandag zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw verlaagd. S&P waarschuwde tegelijkertijd voor mogelijke nieuwe verlagingen, omdat Griekenland wellicht genoodzaakt zal zijn haar schuld te herstructureren.

De verlaging betekent dat S&P er minder vertrouwen in heeft dat Griekenland aan de verplichtingen rond haar torenhoge staatsschuld zal kunnen voldoen. De afgelopen maanden ging de beoordeling van Griekenland al verscheidene keren omlaag.

De Griekse overheid reageerde scherp op de nieuwe beslissing van S&P. Volgens het Griekse ministerie van Financiën is de maatregel van S&P slechts gebaseerd op geruchten en stukken in de media, en niet op feiten. ,,Als dergelijke beslissingen worden genomen op basis van geruchten, wordt hun waarde sterk in twijfel getrokken.''

Kredietbeoordelaar Moody's maakte later op de dag bekend ook een nieuwe afwaardering van de Griekse schuldpositie te overwegen. Het bureau wees daarbij op de grote onzekerheid over de houdbaarheid van de Griekse schuldenlast en op het overheidstekort, dat vorig jaar groter uitviel dan verwacht. Moody's maakt zich ook zorgen over de mogelijkheden voor economisch herstel in Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen