ANP29 nov '11 07:56Aangepast op 29 nov '11 08:31

'AEX opent licht hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Na de sterke koersstijgingen van maandag zijn beleggers wel wat voorzichtiger geworden.

,,De AEX zal zo'n 1 tot 3 punten hoger openen op basis van hogere Amerikaanse openingsindicatoren. We gaan een tweede dag van technisch herstel tegemoet, maar de beurzen zullen daarna snel terugkeren tot de orde van de dag. De waarschuwingen van de diverse kredietbeoordelaars zullen daarbij de stemming onder druk gaan zetten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Beleggers letten volgens Koenders dinsdag vooral op de uitkomsten van het topoverleg van de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel, waar een besluit zal worden genomen over het volgende deel van de noodhulp aan Griekenland. Ook zal de obligatieveiling van Italië nauwlettend worden gevolgd. Rome wil dinsdag 8 miljard euro ophalen met de uitgifte van meerdere leningen.

Frankrijk

De Franse krant La Tribune schreef dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de verwachting voor de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk binnen 10 dagen neerwaarts zal bijstellen naar negatief. Ook waarschuwde kredietbureau Moody's voor een mogelijke verlaging van de kredietstatus van 87 Europese banken.

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten tot 2013 heeft om met een ,,geloofwaardig plan'' te komen om de gigantische schuldenberg van het land aan te pakken. Lukt dat niet, dan loopt het land grote risico's om zijn AAA-rating te verliezen.

Azië

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag opnieuw winsten zien. De stemming werd gesteund door de sterke koerswinsten in Europa en New York. In Tokio sloot de Nikkei 2,3 procent hoger.

De beurzen op Wall Street zijn de week maandag sterk begonnen. Net als in Europa zorgden de hoop op een oplossing voor de schuldencrisis en het sterke begin van de kerstverkopen van Amerikaanse winkels voor forse koerswinsten.

New York

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 2,6 procent op 11.523,01 punten. De brede S&P 500-index won 2,9 procent tot 1192,55 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,5 procent omhoog tot 2527,34 punten. De S&P 500 en de Nasdaq boekten daarmee de eerste winst na 7 achtereenvolgende handelsdagen met verlies.

De Europese beurzen boekten eerder op de dag ook forse winsten. In Amsterdam sloot de AEX-index 3,9 procent hoger op 285,07 punten. De MidKap won 4,8 procent tot 435,99 punten. In Parijs en Frankfurt liepen de winsten op tot 5,5 en 4,6 procent. Londen won 2,9 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3351 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Gerelateerde artikelen